16 / 05 / 2024

İrtifak hakkı tesisi ne demek?

 İrtifak hakkı tesisi ne demek?

İrtifak hakkı tesisine ilişkin bilgilere Türk Medeni Kanunu kapsamında yer veriliyor.Buna göre irtifak hakkı tesisi ne demek?İrtifak hakkı tesisi nasıl yapılır?


İrtifak hakkı tesisi ne demek?

Taşınmaz sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafından kullanılmasına izin verdiği zaman ortaya çıkan yararlanma hakkına irtifak hakkı adı veriliyor.Bu hak, hak sahibine sınırlı bir yararlanma hakkı veriyor.


İrtifak hakkı bir bakıma kiralama gibi görülüyor.Ancak kiralamadan farklı olduğu için birbirine karıştırılmaması gerekiyor.Kiralama ile  irtifak hakkının kiralamadan farkları; irtifak hakkının uzun süreli olup, tapuya tescil edilmesi, ön izin verilebilmesi ve irtifak hakkı doğrultusunda projeye dayalı tesis inşa edilebilmesi söz konusu iken, kiralamada taşınmaz üzerinde sabit tesis yapımı söz konusu olmuyor.


İrtifak hakkının şahsî irtifaklar ve aynî irtifaklar olmak üzere iki çeşidi bulunuyor.


- Şahsi irtifak hakkı:

İrtifak hakkı kısmen ferdileştirilmiş, belirli bir kişiye tahsis edilmiş ise şahsi irtifak oluyor. Şahsi irtifak hakkı, başkasına devredilemez ve miras bırakılamıyor.


- Ayni irtifak hakkı:

İrtifak, bir diğer gayrimenkul lehine kurulduğu takdirde ayni irtifak söz konusu oluyor. İrtifak hakları, akit içinde koşulan şart, satım sözleşmesi, vasiyet, izin, umumi ortaklıktan istifade gibi yollarla kuruluyor. 


İrtifak hakkının tesisi için, ilgili taşınmazın bulunduğu il defterdarlıklarına, mal müdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor.


İrtifak hakkının mali yönü de bulunuyor.İrtifak hakkı bedelinin hesaplanması hususu 2886 sayılı Kanunun 51. maddesinin (g) bendinde ele alınıyor. Buna göre pazarlık usulü ile Defterdarlık tarafından gerçekleştiriliyor. 

İrtifak hakkı harcı 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com