İrtifak hakkı tesisi için, taşınmazın bulunduğu il defterdarlıklarına, mal müdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan dilekçe ve gerekli belgelerle başvurulabiliyor.Peki irtifak hakkı tesisi için gerekli belgeler nelerdir?
İrtifak hakkı tesisi için gerekli belgeler nelerdir?
Bir taşınmaz mal üzerine, diğer bir taşınmaz mal veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan hak irtifak hakkı olarak tanımlanıyor.
İrtifak hakkı ile ilgili tanımlamalara Medeni Kanunda madde 779'da yer veriliyor. Burada yer alan esaslara göre, taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılıyor.
İrtifak hakkı tesisi için, ilgili gayrimenkulün bulunduğu il defterdarlıklarına, malmüdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor.Peki irtifak hakkı tesisi için gerekli belgeler nelerdir?
İrtifak hakkı talebinde bulunan gayrimenkul sahibinin, talebinin kabul edilmesiyle Kadastro Müdürlüğü tarafından bazı evraklar isteniyor.Bu evraklar şu şekilde sıralanıyor:
-Gayrimenkulün tapu senedi veya tapu kayıt örneği,
-Gayrimenkullerin maliklerinin kimliği veya temsilcilerinin vekaletname örneği ve kimliği, T.C Kimlik Numarası,
-Gayrimenkul malikinin temsilcisi vasi veya kayyım ise mahkeme kararı ve kimliği, veli ise vukuatlı nüfus kaydı örneği ve kimliği,
-Talep sahibi şirket, vakıf, dernek veya kooperatif temsilcisi ise, yetki belgesi ve kimliği,
-Gayrimenkulün sahibi ölmüş ise mirasçıların Tapu Sicil Müdürlüğünde kendi adlarına intikal işlemi yaptırmış olmaları gerekiyor,
-İrtifak hakkı geçiş güzergahının ilgililerince zeminde işaretlenmiş olması veya proje üzerinde belirtilmesi gerekir.
-Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulu kararı.
Kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki fark nedir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com