21 / 05 / 2024

İpotek ne demek?

İpotek ne demek?

Konut kredisi ile satın alınan gayrimenkule yada alan kişinin başka bir gayrimenkulüne ipotek konuluyor. Peki "ipotek ne demek? İpotek nasıl konulur?" diyorsanız işte yanıtı..


İpotek ne demek?

İpotek; Halen mevcut veya ileride mevcut olacak , yahut vücut bulması muhtemel olan , herhangi bir alacağın temini için taşınmazın teminat gösterilmesidir. İpotek talep üzerine süresi, miktarı, faizi ve ipotek derecesi belirtilerek tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenerek yapılan işlem olarak tanımlanıyor.


Öğretide ipotek, “kişisel bir alacağı temin etmek için kurulan ve kıymetli evraka bağlanmayan bir rehin hakkı” olarak ifade ediliyor.


İpotek hakkı mala doğrudan doğruya bağlı ayni bir hak oluyor. Bu nedenle, ipotek tesisinden sonra taşınmazın maliki değişse bile ipotek hakkı aynı şartlarla devam ediyor.


İpotek, özel mülkiyet konusu ve tapu kütüğüne tescil edilmiş bulunan bütün taşınmaz mallar üzerinde kurulabiliyor. Tapuya kayıtlı olmayan veya kamu yararına tahsis edilmiş yol, meydan, pazaryeri ve benzeri yerlere ipotek konamıyor.


İpotek akdinin tapu sicil müdürlüğü tarafından resen ve resmi senet şeklinde düzenlenmesi ve tesis edilen ipoteğin tapu kaydına işlenmesi, yani tescil edilmesi gerekiyor. Bu şekil şartlarına uyulmaması durumunda ipotek işlemi kendiliğinden geçersiz oluyor. 


Tapu sicili tarafından ipoteğin tesisinden sonra alacaklıya, tescilin yapıldığını belgeleyen bir “İpotek Belgesi” düzenlenerek veriliyor. İpotek belgesi, ipoteğin kurulduğuna dair delil olup kıymetli evrak niteliğinde olmuyor. Dolayısıyla alacaklının isteği üzerine, tapu görevlisi tarafından verilen ve ipoteğin kütükteki yazımının bir örneği olan ipotek belgesi, tedavül edemiyor.

İpotekli eve haciz gelir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com