Ses-ısı izolasyonu, yangın ve depreme dayanıklılığı bakımından uluslararası standart ölçülere göre hazırlanan prefabrik evler, hazır yapılar oluyor. Peki imarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılır mı? diyorsanız işte yanıtı...
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılır mı?
Parçaları fabrikalarda hazırlanmış ve montaj edileceği yere bu parçalar nakledilerek ve orada önceden planlandığı gibi parçaların birleştirilmesi yani montajının yapılmasından sonra ortaya çıkan yapıya prefabrik adı veriliyor.
Prefabrik evlerin ömrü en az 40 ila 70 sene arasında değişiyor. Prefabrik evde oturanların sayısı her geçen gün daha da artıyor.
Günümüzde arsa sahipleri, arsaları üzerinde bina inşa etmek yerine prefabrik ev kurmayı tercih edebiliyor. Peki imarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılır mı? diyorsanız işte yanıtı...
Prefabrik yapılar, İmar Kanunu uyarınca yapı tanımına girdiğinden, kanun hükümlerinin uygulanması gerekiyor. Mevzuatta prefabrik yapılar için ayrıca bir istisna bulunmuyor.
Buna göre, prefabrik evler için imar izninin alınması gerekiyor. Yapı ruhsatı almak için belediye veya il özel idaresinin imar birimine yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçeyle müracaat ediliyor.
Ancak;İmar planında izin verilen alanlarda; izin verilen oranlarda ev yapılabiliyor. Örneğin "yüzde 5 imarlı" demek, sahip olunan arazi üzerinde toplam alanın ancak yüzde 5'i üzerinde yapılaşma izni var anlamına geliyor. Bu sınırlarda prefabrik ev inşa edilebiliyor. Ancak bu sınırlara uyulmaması halinde yapı, kaçak yapı sınıfına giriyor.
Prefabrik eve elektrik su bağlanır mı?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com