23 / 11 / 2024

İmar kirliliğine neden olmanın cezası nedir?

İmar kirliliğine neden olmanın cezası nedir?

Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi birtakım cezalar alıyor. Peki imar kirliliğine neden olmanın cezası nedir?


İmar kirliliğine neden olmanın cezası nedir?

Bir binanın inşaatına başlanabilmesi için öncelikli şart yapı ruhsatının alınmış olması oluyor. Yapı ruhsatı alınmadan inşaatına başlanan yapılar imar kirliliğine sebep oluyor.


İmar kirliliğine neden olan yapılar arasında birde yapı ruhsatı alınmış ancak ruhsata uygun inşa edilmemiş binalar yer alıyor. Yapıların imar kirliliği kapsamına girmemesi için yapı ruhsatı alınmış olması ve yapı ruhsatına uygun olarak inşaa edilmiş olması gerekiyor..Peki imar kirliliğine neden olmanın cezası nedir?


Yapı ruhsatı almadan bina inşaatına başlayan kişilere cezai yaptırımlar söz konusu oluyor.Bu cezalar şu şekilde sıralanıyor:


1.Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.


2.Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıda ki hükme göre cezalandırılıyor.


3.Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.


4.Bu hükümler ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanıyor.


5.Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılamıyor, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkıyor.

İmar kirliliği davası nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com