07 / 05 / 2024

İmar durumunu nasıl öğrenebilirim?

İmar durumunu nasıl öğrenebilirim?

Bir arsanın içinde bulunduğu bölgenin imar planına ve imar yönetmeliğine göre nasıl kullanılabileceği öğrenilebiliyor. Peki "imar durumunu nasıl öğrenebilirim" diyorsanız işte yanıtı..


İmar durumunu nasıl öğrenebilirim?

İmar durum belgesi,arsanın yapılaşma durumu ile ilgili genel bilgileri içeren bir belge olarak karşımıza çıkıyor. İmar durumunda arsada yapılacak binanın kat sayısı, taban alanı, bahçelerden ve yoldan çekme mesafeleri, TAKS ve KAKS oranları gibi bilgiler öğrenilebiliyor.


Büyükşehir belediyelerine bağlı ilçe belediyelerinde E-belediye uygulaması ile online imar durumu sorgulanabiliyor. Fakat bu e-imardaki bilgilerin bilgi amaçlı olup, kesinlikle yasal geçerliliği olmadığının bilinmesi gerekiyor. Yasal imar durumu belgesi almak için aşağıda belirtilen evraklar ile ilçe belediyesine başvurmak gerekiyor.


İmar durumu öğrenebilmek için bir dilekçe ve ekleri ile beraber arsanın bağlı bulunduğu belediyeye başvurmak gerekiyor.İmar Durumu Öğrenmek İçin Gerekli evraklar şu şekilde:


-İmar durumu talep dilekçesi

-Tapunun aslı yada tapudan son bir ay içerisinde alınmış tapu kaydı:Tapu’nun aslı ya da Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nden son bir ay içerisinde alınmış tapu kaydı.

-Çap:İlgili Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafında verilen ve arsanın genel olarak sınırlarını ölçeksiz belirten bir belgedir. Tapu ve Kadastro Müdürlüğünden tapunun aslıyla başvurularak alınıyor. Çap alınırken bir miktar harç yatırılması gerekiyor.


İmar durumunun belge olarak alınmak istenmesi halinde belediyeye ödenmesi gereken harç bulunuyor.  Ödenecek harç, her sene yeniden belirleniyor. 


2015 yılı imar durum belgesi harcı şu şekilde hesaplanıyor: ilk müracaatta her bir belge için İmar Durumu Belge Ücreti 0-1000 m2 arası adet 40 TL,1000 metrekeraden büyükse adet 60 TL olarak belirleniyor.

İmar durum belgesi kaç yıl geçerli?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com