25 / 04 / 2024

İlk kez ev alanlara devlet desteği nasıl olacak?

İlk kez ev alanlara devlet desteği nasıl olacak?

18 Mart 2015 akşamı kabul edilen Torba Yasa esaslarına göre konut kredisi kullanmak için peşinat biriktirenlere devlet desteği geldi.Peki ilk kez ev alanlara devlet desteği nasıl olacak?


İlk kez ev alanlara devlet desteği nasıl olacak?

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 27 Ocak 2015 tarihinde Marriot Otelde düzenlenen "İnşaat Sektörü Zirvesi"nde "Konut kredilerinde mecburi olarak yatırılan yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba, devlet yüzde 15-20 nispetinde katkıda bulunacak" diyerek müjdesini verdiği Torba yasa konut kredisi peşinat desteği kabul edildi.


Torba yasa konut kredisi peşinat desteğinin bazı koşulları bulunuyor. Bu destekten yararlanmak isteyen kimselerin aranan şartlara uygun olması gerekiyor.Peki ilk kez ev alanlara devlet desteği nasıl olacak?


Devlet yardımından ilk defa ev alacak olan kimseler faydalanabiliyor. Buna karşın ikinci ve üçüncü evlerini almak isteyen kimseler ev teşvik desteğinden yararlanamıyor.


Konut teşviki için, bankada TL cinsinden konut hesabı açılması ve asgari 3 yıl boyunca sistemde bulunulması gerekiyor. 


Devlet katkısı ödemesi, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 15 bin TL'yi geçemiyor. Beş yıl için yüzde 15 olan destek, dört yıl için yüzde 12, üç yıl için yüzde 10 oluyor. Erken çekimlerde de kademelendirme uygulanıyor.


Örneğin, kredi ile 200 bin TL'lik bir konut almak isteyen ve bunun 50 bin TL'sini peşin ödemek zorunda olan bir vatandaşa, hesabında 43 bin 500 TL biriktiği anda devlet bu miktarın yüzde 15'i oranında, yani yaklaşık 6 bin 500 TL katkı sunacak. Böylece vatandaş, bankadaki parası 43 bin 500 TL'ye ulaştığı anda devletin de katkısıyla 50 bin TL'lik peşinatı ödemiş olacak.

Konut almak isteyene yüzde 15 devlet katkısı!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com