06 / 05 / 2024

Hisseli tarla tapusu nasıl bölünür?

Hisseli tarla tapusu nasıl bölünür?

Hisseli tarla, birden fazla kişinin tek bir arsadan pay satın alması olarak karşımıza çıkıyor. Peki Hisseli tarla tapusu nasıl bölünür? Hisseli tarla tapusu nasıl ayrılır? diyorsanız işte yanıtı...


Hisseli tarla tapusu nasıl bölünür?

Hisseli tarlalar, birden fazla kişinin tek bir arsadan pay satın alması şeklinde açıklanıyor. Hisseli tapuya sahip tarlarlarda mülkiyet birden fazla kişiye ait oluyor. Peki Hisseli tarla tapusu nasıl bölünür? Hisseli tarla tapusu nasıl ayrılır? diyorsanız işte yanıtı...


6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun gereğince belirlenen büyüklüklerin altında hisseli tarlalar bölünemiyor. 


Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektardan küçük belirlenemiyor. Bakanlık asgari tarımsal arazi büyüklüklerini günün koşullarına göre artırabiliyor.


Tarım arazileri Bakanlıkça belirlenen büyüklüklerin altında ifraz edilemiyor, hisselendirilemiyor, Hazine taşınmaz mallarının satış işlemleri hariç olmak üzere pay ve paydaş adedi artırılamıyor. 


Ancak, tarım dışı kullanım izni verilen alanlar veya çay, fındık, zeytin gibi özel iklim ve toprak ihtiyaçları olan bitkilerin yetiştiği alanlarda arazi özellikleri nedeniyle belirlenen asgari tarımsal arazi büyüklüğünden daha küçük parsellerin oluşması gerekli olduğu takdirde, Bakanlığın uygun görüşüyle daha küçük parseller oluşturulabiliyor.


Yeter gelirli tarımsal araziler bu Kanuna ekli (1) sayılı listede belirlenen yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altında ifraz edilemiyor ve bölünemiyor. Ayrıca, mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas oluyor.


Hisseli arsaya ev yapılır mı?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com