14 / 05 / 2024

Haziran ayı kira artışı yüzde kaç?

Haziran ayı kira artışı yüzde kaç?

Ev kiralamalarında, sözleşme süresinin yenilenmesi halinde kira bedeli de yapılacak artışla yenileniyor. Peki Haziran ayı kira artışı yüzde kaç? diyorsanız işte yanıtı...


Haziran ayı kira artışı yüzde kaç?

Ev ve işyeri kiracılarına, sözleşmelerinin senelik olarak yenilenmesi halinde zam yapılıyor. Kira bedelinde yapılan bu artış, Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen esaslar doğrultusunda yapılıyor.


Kanunen evdeki kiracıya ÜFE oranlarına göre zam yapılması gerekirken, bu kural işyerleri için geçerli olmuyor. İşyerlerinde 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor.


Buna göre, işyerindeki kiracının kira bedelinde yapılan artış tarafların anlaşmalarına bağlı olarak değişebiliyor. Hesaplamada kullanılan enflasyon oranları her ayın başında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Haziran ayında sözleşmesi yenilenen kiracılara yapılacak zam oranı da 3 Haziran 2016 tarihinde açıklandı.  Peki Haziran ayı kira artışı yüzde kaç? diyorsanız işte yanıtı...


Açıklanan verilere göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 1,48 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,48 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 2,77 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,25 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,19 artış gösterdi.


Kira artış hesaplamasında on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre 2016 Haziran ayında mesken kiracısına en fazla yüzde 5,19 oranında zam yapılacak.

Kira zammı hesaplama Haziran 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com