Kiracılık ilişkilerinin ele alındığı Borçlar Kanunu'na göre kira artışında üretici fiyat endeksi oranlarının baz alınması gerekiyor. Peki Haziran ayı kira artışı nasıl hesaplanır? Haziran ayı kira artışı yüzde kaç?
Haziran ayı kira artışı yüzde kaç?
Borçlar Kanunu 344. madde gereğince kira bedelinde yapılacak artışlarda ÜFE oranlarının esas alınması gerekiyor. Kanuna göre,konut sahiplerinin yapacakları kira zammı bu oranı geçemiyor.
ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Bir önceki döneme ait verilerin açıklandığı enflasyon oranları bugün TÜİK tarafından açıklandı.Peki "Haziran ayı kira artışı nasıl hesaplanır? Haziran ayı kira artışı yüzde kaç?" diyorsanız işte yanıtı..
Haziran 2015 dönemine ait bilgilerin yer aldığı bültene göre, kira bedelinde yapılacak artışlar yüzde 6,52'yi geçemeyecek.
Bilindiği üzere TÜİK tarafından yapılan resmi açıklamaya göre kira artışı hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının esas alınması gerekiyor. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Mayıs 2015 verileri aşağıda yer alıyor:
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Mayıs 2015
Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,11 arttı
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.
Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %0,86 artış, imalat sanayi sektöründe %1,53 artış, elektrik ve gaz sektöründe %2,73 azalış ve su sektöründe %1,06 artış olarak gerçekleşti.
En yüksek aylık artış ham petrol ve doğalgaz ürünlerinde gerçekleşti.
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; ham petrol ve doğalgaz ürünleri (%10,75), kok ve rafine petrol ürünleri (%8,39), bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (%2,63) alt sektörleridir. Buna karşılık elektrik, gaz üretim ve dağıtımı (%-2,73) ile diğer madencilik ve taşocakçılığı ürünleri (%-1,29) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.
Ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıksız tüketimde gerçekleşti.
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Mayıs ayında en yüksek aylık artış dayanıksız tüketim mallarında ve en yüksek yıllık artış da dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.
Kira artış oranı hesabı Haziran 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com