29 / 03 / 2024

Haziran ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

 Haziran ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Ev kiralamalarında ev sahibinin kiracısına yapacağı kira artışına dair esaslar Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor.Buna göre Haziran ayı kira artışı nasıl hesaplanır?İşte Haziran ayı kira artışı hesaplama 2015..


Haziran ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Borçlar Kanunu esasları gereğince taşınmaz mal kiralamalarında yeni kira döneminde yapılacak kira artış oranı, TÜİK(Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından açıklanan enflasyon oranlarından yüksek olamıyor.


Kanunen kira artışı oranı hesaplamalarında dönemin üretici fiyat endeksi oranlarının kullanılması gerekiyor.


Borçlar Kanunu madde 344

"Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."


Peki Haziran ayı kira artışı nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı..


TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Haziran ayında kiracıya en fazla yüzde 6,52 oranında zam yapılacak.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.


Örneğin kira bedeli 1.000 TL olan bir meskenin kira zam bedeli 6,52 TL olarak hesaplandı. Yeni kira yılında zamlı kira bedeli en fazla 1065,2 TL olarak belirlendi.

Konut kira artış oranı hesabı Haziran 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com