14 / 05 / 2024

Haziran ayı kira artışı 2015!

 Haziran ayı kira artışı 2015!

Kira sözleşme süresi dolan kiracılara ev sahibi belli oranlarda zam yapıyor.Evlerde kira artışı TÜİK tarafından açıklanan enflasyona göre yapılıyor.İşte Haziran ayı kira artışı 2015..


Haziran ayı kira artışı 2015!

Borçlar Kanunu gereğince ev ve işyeri kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde kira artışı yapılıyor. Ancak yıllık kira artış hesaplama kuralı, mesken ve işyerinde değişiklik gösteriyor.


Kanunen, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı adına değişiklik yapılamıyor. Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek kaydıyla geçerli oluyor. Bu koşul, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflar arasında bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek şartıyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Mesken yıllık kira artışında kullanılacak zam oranları, her ay TÜİK(Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından açıklanıyor. Ancak ÜFE oranlarından hangisinin kira hesaplamada kullanılması gerektiği belirtilmiyor.


Buna karşın TÜİK, ev yıllık kira artışı hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması gerektiğini söylüyor.Peki haziran ayında kiralar ne kadar artacak?


Haziran ayı kira artışı 2015..

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.


Buna göre Haziran ayında meskenlerde yıllık kira artış oranı yüzde 6,52 olup bu bedel üzerinden zam yapılacak.Zam oranı yüzde 6,52'yi geçemeyecek.

Konut kira artış oranı hesabı Haziran 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com