04 / 05 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı son günü!

Gayrimenkul sermaye iradı son günü!

GMSİ vergisi (Gayrimenkul sermaye iradı), ev ve işyeri taşınmaz malların kiraya verilmesinde elde edilen kira geliri için iki taksitte ödeniyor. Peki gayrimenkul sermaye iradı son günü ne zaman?İşte Gayrimenkul sermaye iradı son günü 2015..


Gayrimenkul sermaye iradı son günü!

Konut ve işyeri kiralamalarında istisnadan yüksek gelir elde edenler gayrimenkul sermaye iradı vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Bu istisna bedeli işyeri ve konutlar için ayrı ayrı tespit ediliyor.


Kira bedelinin nakden tahsil edilmesi, kiranın Türk parası veya yabancı para ile ödenmesini ifade ediyor. Alınan çek bedelleri de nakden tahsilat sayılıyor.Mükellefler tarafından o seneye veya geçmiş yıllara ait olarak tahsil edilen kira bedelleri, tahsil edildiği senenin hasılatı sayılıyor. 


Örneğin; 2014, 2015 ve 2016 yılları kira gelirleri topluca 2014 yılında tahsil edilirse, her yıla ait kira bedeli ilgili yılda beyan ediliyor.


2014 yılında meskenlerde 3.300 TL, işyerlerinse ise 27 bin TL'den yüksek geliri olanların 2015 yılında beyanname vermeleri ve vergi borcunu ödemeleri gerekiyor.Peki gayrimenkul sermaye iradı son günü ne zaman?


Verginin ilk taksiti Mart ayında verildi. İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayı içerisinde yapılıyor. Buna göre gayrimenkul sermaye iradı son günü 31 Temmuz tarihi olarak belirleniyor.

Gayrimenkul sermaye iradı 2015 istisna!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com