30 / 04 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı istisnası nedir?

 Gayrimenkul sermaye iradı istisnası nedir?

Taşınmaz mallardan kira geliri elde eden mal sahipleri gayrimenkul sermaye iradı ödemekle yükümlü oluyor.Peki gayrimenkul sermaye iradı istisnası nedir?İşte gayrimenkul sermaye iradı istisnası..


Gayrimenkul sermaye iradı istisnası nedir?

Gayrimenkul sermaye iradı istisnası her sene yeniden belirleniyor.Elde edilen kira geliri belirlenen istisna bedelinden yüksek oluyorsa gayrimenkul sermaye iradı ödeniyor.


Mal ve hakların kira gelirlerinin hangi hallerde ve nasıl vergilendirileceği Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesini izleyen maddelerde açıklanıyor.


Kanuna göre; Vergi mükellefiyeti, mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifa ve intifa hakkı sahipleri ile kiracıları tarafından işyeri, mesken ve benzeri şekillerde kullanılmak üzere bu mal ve hakların kiraya verilmeleri sonucunda kira geliri elde etmeleri nedeniyle doğuyor. 


Elde edilen bu kira gelirleri gayrimenkul sermaye iradı olarak vergiye tabi tutuluyor. Vergide istisna haddinden yüksek kira geliri elde edenler vergi mükellefi oluyor.


Gayrimenkul kira geliri elde edenlerin, elde ettikleri kira gelirinin 3.600 TL'si istisna olarak adlandırılıyor.Buna göre, 3.600 TL'ye kadar elde edilen gayrimenkul kira geliri beyan edilmeyerek, vergi ödemesi yapılmıyor.


Konut kira geliri; mesken olarak kullanılmak üzere verilen gayrimenkuller olarak karşımıza çıkıyor. Bir apartman dairesinin, işyeri olarak kullanılması halinde bu istisnadan faydalanılmıyor.bu hususa dikkat edilmesi gerekiyor.



Gayrimenkul sermaye iradı hesaplama 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com