İpotek fek yazısı için bankalar ücret isteyebiliyor. İpotek fek yazısı ücreti her bankada farklı fiyatlandırmayla talep edilebiliyor.Peki fek yazısı ücreti iade edilir mi?
Fek yazısı ücreti iade edilir mi?
Konut kredisi borcu bittikten sonra konutun üzerindeki ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan yazıya ipotek fek yazısı adı veriliyor.
İpotek fek yazıları bankalar tarafından hazırlanıyor ve hazırlama sürecinde birtakım işlemler yapıldığı için banka krediyi kullanan vatandaştan bu işlemlerin masrafını isteyebiliyor.
İpotek fek yazısı ücreti konusunda yasal bir zorunluluk bulunmuyor. Ancak bu ücreti banka müşteriden talep edebiliyor. Söz konusu bu ücretin miktarı ise bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor.
İpotek fek yazısı ücreti kredi sözleşmesinde yer alıyor. O yüzden kredi sözleşmesinde ipotek fek yazısı ücretinin müşteriden alınacağına dair bir maddenin olup olmadığına dikkat edilmesi gerekiyor.
Kredi sözleşmesinde "ipotek fek yazısı ücreti tüketici tarafından ödenecektir" ibaresine rağmen sözleşmeyi imzalayan tüketici, ödeme anı geldiğinde ücreti ödemek istemeyebiliyor. Bu durumda banka, sözleşmedeki bilgileri tüketici aleyhine kullanabiliyor.Peki fek yazısı ücreti iade edilir mi?
İpotek fek ücreti aslında yasal olmayan bir ücret olarak karşımıza çıkıyor. Fakat ipotek fek yazısı alabilmek için talep edilen bu ücreti banka hesabına yatırılması isteniyor. (Dekontunuza mutlaka ipotek fek ücreti içindir ibaresini yazdırın). Bu ücreti ödedikten sonra İpotek fek ücretinin iadesini talep edilebiliyor.
İpotek fek ücretinin iadesini yasal faiziyle birlikte isteyen bir dilekçe yazarak bankaya verebilebiliyor. Bankanın bu dilekçeye cevap verme süresi 30 gün olarak belirleniyor. Eğer ipotek fek ücretinin iadesi kabul edilirse banka hesaba bu ücreti geri yatırıyor. Fek ücreti iadesinin gerçekleşmediği bir durumda ise Tüketici Hakem Heyetlerine durumu ve talebi anlatan bir form doldurulabiliyor.
İpotek fek harcı 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com