30 / 04 / 2024

Evlatlık verilen çocuğun miras hakkı!

Evlatlık verilen çocuğun miras hakkı!

Vefat eden kimsenin geride bıraktığı mallarda hakkı olan kişiler ile her birinin payını ve bu paylarla ilgili hesap şekillerini gösteren hükümler ve kaidelere miras adı veriliyor. Peki Evlatlık verilen çocuğun miras hakkı nedir?


Evlatlık verilen çocuğun miras hakkı!

Miras, mirasbırakanın ölümü ile birlikte açılıyor. Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin vefat anındaki durumuna göre değerlendiriliyor. Ölüm anından sonra kanundaki hükümlere de uyarak  mirasın alınması süreci başlıyor.


Medeni Kanunda da yer alan esaslara göre mirasa ehil olmayanlar dışındaki herkes mirasçı olabileceği gibi, vasiyet alacaklısı da olabiliyor.


Tüzel kişiliği bulunmayan bir topluluğa belli bir amaç için yapılan kazandırmaları, o topluluk içindeki kişiler, mirasbırakan tarafından belirlenen bu amacı gerçekleştirme kaydıyla birlikte edinmiş oluyor; amacın bu yolla gerçekleştirilmesine imkan yoksa, yapılan kazandırma vakıf kurma sayılıyor. Peki Evlatlık verilen çocuğun miras hakkı nedir? diyorsanız işte yanıtı...


Evlatlığın miras alıp almadığına ilişkin esaslara Medeni Kanunun 500. maddesinde yer veriliyor:


Evlâtlık

MADDE 500.- Evlâtlık ve altsoyu, evlât edinene kan hısımı gibi mirasçı olurlar. Evlâtlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder.


Evlât edinen ve hısımları, evlâtlığa mirasçı olmazlar.


Reddedilen miras kime geçer?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com