Borçlu bir kişinin borcunu ödenmemesi durumunda, alacaklı İcra memurluğuna başvuru yapıp,borcunun tahsilini isteyebiliyor. Peki eve haciz gelirse ne alınır?
Eve haciz gelirse ne alınır?
Hacize ilişkin bilgiler, İcra ve İflas Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanunen, Ödeme emrindeki süre geçtikten ve borçlu itiraz etmiş ise itirazı red olunduktan sonra mal beyanını beklemeksizin alacaklı haciz konmasını isteyebiliyor.
Başvuruyu alan yetkililer başvuruyu değerlendirip borçlu kişiye tebligat gönderiyor.Tebligatı alan kişi borcunu öderse haciz gelmiyor ve dosya kapanabiliyor.Fakat ödemezse üç gün içinde icra başlamış oluyor ve haciz memuru eve gelebiliyor.Peki eve haciz gelirse ne alınır?
İcra ve İflas Kanunu kapsamında maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilâma müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra müdürünce lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczedilebiliyor.
Ancak haczedilecek miktar bunların dörtte birinden az olamıyor. Birden fazla haciz var ise sıraya konuyor. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemiyor.
Haciz memuru haczi kendi gerçekleştirebileceği gibi katipleri ya da yardımcıları da gerçekleştirebiliyor.Haciz yapılacak kişi evde yoksa haciz işlemi gıyabında yapılıyor.
Haciz işlemi yapılırken evdeki kişilerin herhangi bir zorluk çıkarmaması gerekiyor.Eğer borçlunun üzerinde sakladığı bir şeyler varsa yada kilitli dolap bulunuyorsa açmaması durumunda kuvvet kullanılabiliyor.
İpotekli eve haciz gelir mi?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com