25 / 04 / 2024

Ev satışı için yaş sınırı var mı?

 Ev satışı için yaş sınırı var mı?

Ev satış işlemleri taşınmazın bulunduğu yerin tapu dairesinde gerçekleşiyor.Peki ev satışı için yaş sınırı var mı? Ev satışında yaş sınırı nedir?


Ev satışı için yaş sınırı var mı?

Ev satış işlemleri tapu dairesinde gerçekleştiriliyor. Satış işlemi yapılacak taşınmaz mallar için tapu dairesine harç ödemeleri yapılıyor.


Tapu dairesinde ödenecek harcın ölçüsü devreden ve devralan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olarak tespit ediliyor. Örneğin değeri 100 bin TL olan bir devir işlemi yaptığınızı düşünelim. Bu işlem üzerinden 2 bin TL'nin hem alıcı hem de satıcının ödemesi gerekiyor.


Ayrıca tapuda döner sermaye bedellerinin de ödenmesi gerekiyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL oldu.


Söz konusu ev satışı harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar tarafından da tahsil olunabiliyor.


Peki ev satışı için yaş sınırı var mı? Ev satışında yaş sınırı nedir? diyorsanız işte yanıtı..


Tapu dairesinde işlemlerinin yapılabilmesi için yaş sınırı 18 ve 65 yaş sınırı olarak belirleniyor. 18 yaşının altındakiler işlem yapamazken; 65 yaşının üzerindekilerin de işlemi yapabilmesi için gerekli sağlık raporları temin etmesi gerekiyor.


Miras yolu ile ya da anne babanın çocukları adına ev alımı ile 18 yaşından küçük bir kimsenin sahibi olduğu Emlak üzerinde tasarruf işlemi yapılabiliyor.


65 yaşın üzerinde bir ev alım satım işleminde bulunmak isteyen kimseler için tapu müdürlüğü tarafından akli dengesinin yerinde olduğuna ilişkin bir raporun talep ediliyor. 


Bu rapor doğrultusunda ise ev satış işlemlerinin yapılmasına onay veriliyor. Böylece raporun alınması ile olası problemlerin önüne geçiliyor. 

Ev almak için tapu işlemleri!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com