09 / 05 / 2024

Ev sahipleri kiraya ne kadar zam yapabilir?

Ev sahipleri kiraya ne kadar zam yapabilir?

Evini kiraya veren mal sahipleri, kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki ev sahipleri kiraya ne kadar zam yapabilir? diyorsanız işte yanıtı...


Ev sahipleri kiraya ne kadar zam yapabilir?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak biliniyor.


Kiralama süresi boyunca kiracılar, kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemekle yükümlü oluyor. Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki ev sahipleri kiraya ne kadar zam yapabilir? diyorsanız işte yanıtı...


Ev sahibinin yapacağı yıllık zam, Borçlar Kanunu ile kısıtlandırılıyor. Kanunen zam oranının dönemin ÜFE oranında olması gerekiyor. Aksi durumda yapılan zam geçerli sayılmıyor.


ÜFE oranları ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Açıklanan verilerden on iki aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılıyor. 


Bu ay yenilenen sözleşmelerde uygulanacak kira artış oranları TÜİK tarafından açıklanadı.  TÜİK'in açıkladığı verilere göre, bu ay kirada en fazla yüzde 4,07 oranında artış yapılabilecek.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Eylül 2016


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,29 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,29 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,79 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,78 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 4,07 artış gösterdi.


Ev kira artışı hesap örneği

Mevcut kira: 1000 lira

Zam oranı: yüzde 4,07

Zam bedeli: 40,7 lira

Zamlı kira bedeli: 1040,7 lira


Kiracı eve zarar verdiyse ne yapılır?

 

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com