29 / 03 / 2024

Ev sahibi kirayı yüzde kaç artırabilir?

 Ev sahibi kirayı yüzde kaç artırabilir?

Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Ev ve işyeri kiralamalarında sözleşme süresinin yenilenmesi durumunda kira bedeline zam yapılabiliyor. Peki ev sahibi kirayı yüzde kaç artırabilir ? diyorsanız işte yanıtı...


Ev sahibi kirayı yüzde kaç artırabilir?

Ev veya işyeri gibi taşınmaz mal kiralayan kiracılar, kira dönemi sonunda kiralamaya devam etmeleri halinde yıllık zam ile karşılaşabiliyor. Gayrimenkul sahipleri yenilenen kiralamalarda zam yapma hakkına sahip oluyor.


Ancak yapılacak bu zam mal sahibinin istediği oranda değil, kanunda belirtilen oranda oluyor.Peki ev sahibi kirayı yüzde kaç artırabilir ? diyorsanız işte yanıtı...


Borçlar Kanununa göre, ev sahibi kiraya en fazla bir önceki ayın Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranına göre yapabiliyor. Yani ev sahibinin ÜFE oranının üzerinde zam yapmaya yasal hakkı yoktur. 


Yıllık kira artışı hesaplamalarında kullanılan oranlar her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. ÜFE oranlarından 12 aylık baz alınarak kiracıya zam yapılıyor.


Örneğin eğer kira sözleşmenizi bir önceki yılın Temmuz ayında başladıysa ev sahibi kiraya en fazla yüzde 4,91 oranında zam yapabilir.


Ancak bu uygulama işyeri kiralamaları için geçerli olmuyor. İşyerindeki kiracıya 2020 yılına kadar sözleşmede belirtilen oranlarda zam yapılabiliyor. 

Dükkan kira zammı Temmuz 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com