29 / 03 / 2024

Ev sahibi kirayı en fazla ne kadar artırabilir?

 Ev sahibi kirayı en fazla ne kadar artırabilir?

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu kapsamında yapılan düzenlemelere göre sözleşmesi yenilenen kiracılara ev sahibi zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki Ev sahibi kirayı en fazla ne kadar artırabilir? diyorsanız işte yanıtı...


Ev sahibi kirayı en fazla ne kadar artırabilir?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracılar, kiracılık süresi boyunca kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemekle mükellef oluyor. Bu bilgiler, tarafların imzaladığı kira kontratıyla tespit ediliyor.


Kira kontratı genellikle yıllık yapılıyor. Bu sürenin uzaması halinde, sürenin uzadığı her kira dönemi için kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. 


Kira kontratının yenilenmesi sebebiyle kira artışları, mal sahibinin istediği oranlarda değil Borçlar Kanunu kapsamında belirlenen oranlarda hesaplanıyor. Peki Ev sahibi kirayı en fazla ne kadar artırabilir? diyorsanız işte yanıtı...


Ev kira artışı...

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Kira artış oranlarında kullanılan ÜFE oranları her ay TÜİK tarafından sitesinde açıklanıyor. Kira artış oranı hesaplamalarında  ÜFE oranlarından on iki aylık ortalamalar baz alınıyor. 

Dükkan kira zammı Haziran 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com