18 / 05 / 2024

Ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir?

 Ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir?

Kira sözleşmesi çoğunlukla yıllık olarak düzenleniyor. Kira döneminin sonunda, sözleşmenin yenilenmesi durumunda kiracıya zam yapılıyor. Peki ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir?İşte kira zam oranı 2015..


Ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir?

Taşınmaz mal kiralamalarında kira sözleşme süresinin yenilenmesi durumunda, mal sahibi kiracısına belli oranlarda zam yapma hakkına sahip oluyor. Borçlar Kanunu gereğince meskenlerde yapılacak kira zam hesaplamalarında dönemin ÜFE oranlarının kullanılması gerekiyor.


Buna karşın, dükkan kiralamalarında bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Sözleşmede kira zammı ile ilgili hangi esaslar belirtilmiş ise, zam hesabı o doğrultuda yapılıyor.


Kirada yapılacak zam hesabında kullanılan enflasyon oranları her ay Türkiye istatistik kurumu(TÜİK) tarafından açıklanıyor. Oranlar 1 ay geriden gelerek açıklanıyor. Peki ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir?


2015 kira zam oranları açıklanmaya devam ediyor.3 Haziran 2015 tarihinde Mayıs ayının verilerine göre Haziran ayında kiracıya ne akdar zam yapılacağı açıklandı.Kiracılara haziran ayında en fazla yüzde 6,52 oranında zam yapılabilecek.Tüik tarafından açıklanan bültenin devamı şu şekilde: 


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.


Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %0,86 artış, imalat sanayi sektöründe %1,53 artış, elektrik ve gaz sektöründe %2,73 azalış ve su sektöründe %1,06 artış olarak gerçekleşti.


En yüksek aylık artış ham petrol ve doğalgaz ürünlerinde gerçekleşti


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; ham petrol ve doğalgaz ürünleri (%10,75), kok ve rafine petrol ürünleri (%8,39), bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (%2,63) alt sektörleridir. Buna karşılık elektrik, gaz üretim ve dağıtımı (%-2,73) ile diğer madencilik ve taşocakçılığı ürünleri (%-1,29) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.


Ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıksız tüketimde gerçekleşti


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Mayıs ayında en yüksek aylık artış dayanıksız tüketim mallarında ve en yüksek yıllık artış da dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.

Konut kira artış oranı hesabı Haziran 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com