02 / 05 / 2024

Ev kirası artış oranı Haziran 2015!

Ev kirası artış oranı Haziran 2015!

Gayrimenkul kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde, kira bedeline zam yapılabiliyor. Kiraya yapılacak zam oranları işyeri ve evlerde farklılık gösteriyor.Peki ev kira artış oranı ne kadar?İşte ev kirası artış oranı Haziran 2015..


Ev kirası artış oranı Haziran 2015!

Ev kiralamak isteyen kişi ile ev sahibi arasında senelik olarak kira szöleşemsi imzalanıyor.Kira sözleşmesi yenilenen taşınmaz mallarda kira bedelinde artış yapılabiliyor. Bu zam, mal sahibinin istediği oranlarda değil, Borçlar Kanununda belirtilen oranlarda hesaplanıyor.


Kanunen yenilenen kira zamanlarında uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir seneden daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Ev sahibi ve kiracı bu konuda bir anlaşma yapmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek şartıyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Kira hesaplamasında kullanılan ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. 3 Haziran'da açıklanan Kira enflasyon oranları 2015 Haziran'da uygulanacak kira artış oranları şu şekilde;


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.


Kira artış hesabında yukarıdaki oranlardan bir önceki senenin aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre Haziran ayında kirada, en fazla yüzde 6,52 oranında zam yapılabilecek.

Kira artış oranı hesabı Haziran 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com