17 / 05 / 2024

Ev haczine itiraz edilebilir mi?

Ev haczine itiraz edilebilir mi?

Borçlunun borcunu ödemediği takdirde icra memurunun uyguladığı yasal süreç haciz olarak karşımıza çıkıyor. Peki ev haczine itiraz edilebilir mi? İşte ev haczine itiraz..


Ev haczine itiraz edilebilir mi?

Haciz, borçlunun borcunu ödemediği takdirde icra memurunun uyguladığı yasal süreç olarak tanımlanıyor. Haciz sürecinde borçlunun sahip olduğu mallara, haciz konuluyor.


Alacaklının satış talep etmesi halinde ise bu mallar satılarak paraya dönüştürülüyor. Bu süreçte borçlunun borcunu ödeme şansı da bulunuyor. 


İcra dairesi talepten nihayet 3 gün içinde haczi yapıyor. Haczedilecek mallar başka yerde ise haciz yapılmasını malların bulunduğu yerin icra dairesine hemen yazıyor. Bu halde hacizle ilgili şikayetler, istinabe olunan icra dairesinin tabi bulunduğu icra mahkemesince çözülüyor.Peki ev haczine itiraz edilebilir mi?


Ev haczine itiraz edilebiliyor. İtiraz etmek istiyen borçlunun, itirazını, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren 7 gün içinde dilekçe ile veya sözlü olarak icra dairesine başvurması gerekiyor.


İtiraz, takibi yapan icra dairesinden başka bir icra dairesine yapıldığı takdirde bu daire gereken masrafı itirazla birlikte alarak itirazı derhal yetkili icra dairesine gönderiyor; alınmayan masraftan memur şahsen sorumlu oluyor.


Takibe itiraz edildiği, 59 uncu maddeye göre alacaklının yatırdığı avanstan karşılanmak suretiyle 3 gün içinde bir muhtıra ile alacaklıya tebliğ ediliyor.


Borcun bir kısmına itiraz eden borçlunun o kısman cihet ve miktarını açıkca göstermesi gerekiyor.Aksi takdirde itiraz edilmemiş sayılıyor.

Ev haczinde neler alınamaz?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com