Ödeme emrindeki müddet geçtikten ve borçlu itiraz etmiş ise itirazı kaldırıldıktan sonra mal beyanını beklemeden alacaklı haciz konmasını isteme hakkına sahip oluyor. Peki ev haczinde hangi eşyalar alınır?
Ev haczinde hangi eşyalar alınır?
Borçlu kişinin borcu miktarınca menkul, gayrimenkul ve üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklarına cebri icra suretiyle el konulması durumu haciz olarak ifade ediliyor.
Haciz istemek hakkı, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren 1 sene geçerse düşüyor.İcra dairesi talepten sonra 3 gün içinde haczi yapıyor. Haczedilecek mallar başka yerde ise haciz yapılmasını malların bulunduğu yerin icra dairesine hemen yazıyor.
Bu halde hacizle ilgili şikayetler, istinabe olunan icra dairesinin tabi bulunduğu icra mahkemesince çözümleniyor. Resmî sicile kayıtlı malların haczi, takibin yapıldığı icra dairesince, kaydına işletilmek suretiyle doğrudan da yapılabiliyor.Peki ev haczinde hangi eşyalar alınır? diyorsanız işte yanıtı..
Ev haczinde kısmen olarak haczi yapılabilecek şeyler şu şekilde: Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilâma müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlardır.
Borçlunun yatak odası,borçlunun beyaz eşya dışındaki mutfak eşyaları,borçlunun şahsına ait evi uyuşmazlık nedeni olmaması halinde haczedilemiyor.Bunların dışında belirtilen malların haricindeki tüm menkul ve gayrimenkul mallar üzerinde haciz işlemi uygulanabiliyor.
Ev haczi talebi örneği!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com