29 / 04 / 2024

Emsal inşaat alanı nasıl hesaplanır?

Emsal inşaat alanı nasıl hesaplanır?

Yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirleyen oranlar; emsal olarak ifade ediliyor. Peki emsal inşaat alanı nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı...


Emsal inşaat alanı nasıl hesaplanır?

İnşaat alan hesaplamaları arasında emsal hesabı da bulunuyor. Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı emsal oluyor. Emsal oranları, KAKS olarak da ifade ediliyor.

İmar yönetmeliklerine göre; İmar planlarında emsal hesabının, brüt veya net parsele göre belirleneceğine ilişkin esas bulunmaması halinde uygulamalar net imar parseli alanına göre yapılıyor. 

Emsalin brüt alandan belirlenmesi durumunda kamuya ayrılan alanların bedelsiz terk edilmesi şart oluyor. Kamuya ayrılan kısımları bedelsiz terk edilmeyen alanlarda parselin brüt alanı üzerinden emsal hesabı yapılarak ruhsat düzenlenemiyor.Peki emsal inşaat alanı nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı...

Emsal oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor.

Emsal değeri arsanın özelliklerine göre bu değerlerden birini veya değer aralıklarını alıyor ve belirlenen emsal değeri, arsa alanı ile çarpıldığı takdirde,emsal bulunmuş oluyor.Emsal hesaplama formülü şu şekilde:

Emsal hesaplama formülü..

Emsal oranı x Arsa alanı

Örnek emsal hesaplama:

Emsal oranı: 0,40

Arsa alanı: 1000

Kat alanı: 400 metrekare

İnşaat emsal oranı ne demek?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com