29 / 04 / 2024

Bodrum kat emsale dahil mi?

Bodrum kat emsale dahil mi?

İnşaat projelerinde; arsa üzerinde tasarlanacak yeni bir yapının kat katlı olacağı ve ne kadarlık bir alan üzerinde kullanılacağı emsal diğer adıyla kaks ile belirleniyor. Peki bodrum kat emsale dahil mi?


Bodrum kat emsale dahil mi?

Belediyeler tarafından hazırlanan imar durumu belgesinde, söz konusu arsa üzerinde nasıl bir yapı yapılabileceğine ilişkin hükümlere yer veriliyor. Belge kapsamında emsal(kaks) ve taks gibi verilen değerler ile inşaatın kesin boyutları belirleniyor.Peki bodrum kat emsale dahil mi? diyorsanız işte yanıtı..


Emsal;bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklar çıktıktan sonra kalan alanların toplamı olarak ifade ediliyor.


Bir arsa üzerinde yapılabilir maksimum inşaat alanının parsel alanına oranına emsal(kaks) deniliyor. Emsal hesabında  0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 oranları kullanılıyor.KAKS değerinin arsa alanına çarpılması ile emsal bulunuyor.Böylece ortaya çıkan sonuç bize, kat alanının kesin sınırlarını gösteriyor.


KAKS hesaplama örnekleri..

-KAKS oranı: 2.0

Arsa alanı: 2.000 metrekare

Kat alanı : 2000 x 2.0 = 4.000 metrekare.


-KAKS oranı: 0.40 

Arsa alanı: 1.000 metrekare

Toplam İnşaat alanı: 400 metrekare

KAKS'a dahil olmayan alanlar nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com