29 / 04 / 2024

Emlak vergisinin iadesi nasıl yapılır?

Emlak vergisinin iadesi nasıl yapılır?

Emlak vergisi ödemeleri kapsamında bazı taşınmaz sahipleri, vergiden muaf tutuluyor.Vergiden muaf olduğunu bilmeyenlere, emlak vergisi iadesi yapılıyor.Peki emlak vergisinin iadesi nasıl yapılır?


Emlak vergisinin iadesi nasıl yapılır?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkulelr için ödenmesi gereken bir vergi olarak karşımıza çıkıyor. Emlak vergisi ödemeleri kapsamında bazı gayrimenkul sahipleri, vergiden muaf tutuluyor. 


Türkiye’de brüt yüzölçümü 200 m2 yi geçmeyen tek meskeni olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan;


- Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler,


- Gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından ibaret bulunanlar,


- Gaziler,


- Şehitlerin dul ve yetimleri, emlak vergisi muafiyetinden yararlanabiliyor. 


Ancak vergi muafiyetinden faydalanılabilmesi için muaf olan vatandaşların belediyeye bildirimde bulunması gerekiyor.


Kimi gayrimenkul sahipleri, muaf olduklarından haberi olmadan emlak vergisini ödeyebiliyor.Vergiden muaf olduğunu bilmeyenler, bu nedenle bilmeden vergi ödeyenlere de emlak vergisi iadesi yapılıyor.Peki emlak vergisinin iadesi nasıl yapılır?


14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelge ile belediyelerin (2014 yılı için) 2009 ve izleyen yıllara ait Emlak vergisi iadelerinin yapılması gerektiğini açıklamıştı. 


Buna göre fazladan ödenen emlak vergisi idaleri için bir dilekçe ile belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor.

Emlak vergisi iade dilekçe örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com