28 / 03 / 2024

Emekliyim ama çalışıyorum vergi ödeyecek miyim?

Emekliyim ama çalışıyorum vergi ödeyecek miyim?

Sahip olunan taşınmazlar için ödenmesi gereken Emlak Vergisi’nin ilk taksitinin ödenme süresi 31 Mayıs 2016 Salı günü mesai saati bitiminde sona erecek. Peki "emekliyim ama çalışıyorum vergi ödeyecek miyim?" diyorsanız işte yanıtı...


Emekliyim ama çalışıyorum vergi ödeyecek miyim?

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. Vergi için ödenecek tutar her taşınmazın türüne göre farklı hesaplanıyor. Ayrıca büyükşehir belediyelerinde vergi hesaplaması yüzde 100 zamlı olarak yapılıyor.


Ancak kimi zaman emlak vergisi için gayrimenkul değeri olduğundan daha yüksek bir değerde tespit edilebiliyor veya muafiyet hakkı varken vergi ödeyebiliyor.


Kanunen vergide meskenler için muafiyet uygulaması bulunuyor. 200 metrekareyi aşmayan tek meskene sahip ev sahipleri geliri olmamaları halinde vergi ödemelerinden muaf oluyor. Ancak şartları taşıyan ev sahiplerinin belediyeye müracaat ederek muaf olmak istediklerini bildirmeleri gerekiyor.


Ayrıca bu evin yanında bir de yazlık olması halinde muafiyet kapsamı içinde değerlendirme yapılamıyor. Emlak vergisi muafiyetinden tek evi olan ve geliri olmayanlar yararlanabiliyor. 


Emlak vergisi muafiyet koşullarını yerine getiren kimselerin, belediyeye bir dilekçe ile bildirimde bulunmaları gerekiyor. Aksi halde, muafiyetten faydalanılamıyor.  Peki emekliyim ama çalışıyorum vergi ödeyecek miyim? diyorsanız işte yanıtı...


Muafiyetten emeklilik maaşından başka geliri olmayan kişiler faydalanabilirken; çalışan emekliler bu muafiyetten yararlanamıyor.

Birden fazla evi olan emekli emlak vergisi!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com