19 / 05 / 2024

Elektrik tüketimi nasıl hesaplanır?

 Elektrik tüketimi nasıl hesaplanır?

Kullanıcı adına, bir bağımsız bölüme elektrik bağlanabilmesi için yapılan elektrik aboneliği yapılıyor.Peki elektrik tüketimi nasıl hesaplanır?İşte elektrik aboneliği hesaplama..


Elektrik tüketimi hesaplama!

Bir bağımsız bölüme elektrik bağlanabilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve gerekli koşulların sağlanmış olması gerekiyor.Elektrik Tarifeleri Yönetmeliği gereğince, elektrik sözleşmelerinin kullanıcı adına yapılması gerekiyor. Kullanıcı eğer taşınmazın kiracısı ise, kiracının aboneliği üzerine alması gerekiyor.Peki elektrik tüketimi nasıl hesaplanır? 


Ön ödemeli sayaç kullanılması gibi haller dışında;ödeme bildirimine esas tüketim dönemi, perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşmada düzenleniyor.


Tüketim dönemi ile ilgili olarak;


-Tüketicinin tüketim dönemi, bir aydan az olmamak ve bir yılı geçmemek üzere, görevli tedarik şirketi tarafından belirleniyor.


-Tüketim dönemlerinin altı ay veya üzerinde olacak şekilde görevli tedarik şirketi tarafından belirlenmesi durumunda, ilgili tüketicinin talebi halinde, üç aydan az olmamak ve tüketim dönemi içerisindeki ay sayısını aşmamak üzere, tüketiciye vade farkı uygulanmaksızın, taksit imkânının sağlanması zorunlu oluyor.


-Tüketim dönemlerinin altı aydan az olacak şekilde belirlenmesine rağmen, sayaçların fiilen altı ay veya üzerinde okunması halinde, ilgili tüketicinin talebi halinde, fiili tüketim dönemi içerisindeki ay sayısını aşmamak üzere, tüketiciye vade farkı uygulanmaksızın, taksitlendirme yapılması zorunlu tutuluyor.


-Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi, tüketici sayacından ödeme bildirimine esas tüketim dönemleri itibarıyla dönem sonu endekslerini okuyor ve birbirini takip eden iki dönem arasındaki endeks farkının çarpan faktörü ile çarpımı sonucu bulunan değer tüketicinin elektrik enerjisi tüketimi olarak kabul ediliyor.

Elektrik aboneliği nasıl feshedilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com