20 / 05 / 2024

Elektrik faturası nasıl düzenlenir?

 Elektrik faturası nasıl düzenlenir?

Gayrimenkullerin elektriğinin kullanıma açılması için taşınmazın maliki veya varsa kiracısı tarafından aboneliğin alınması gerekiyor.Peki elektrik faturası nasıl düzenlenir?


Elektrik faturası nasıl düzenlenir?

Elektrik faturasının hazırlanması ve tüketiciye tebliği ile ilgili usul ve esaslar, perakende satış sözleşmesi veya ikili anlaşmada düzenleniyor.


Görevli tedarik şirketi tarafından düzenlenen elektrik faturası, son ödeme tarihinden en az on gün önce tüketiciye tebliğ ediliyor. Tüketicinin tercih etmesi halinde, ödeme bildirimi tüketiciye elektronik posta yoluyla da gönderilebiliyor. İkinci bildirim de dahil olmak üzere, düzenlemeye tabi tarifeler yoluyla enerji alan tüketicilerin ödeme bildirimlerinin tebliği ile ilgili olarak, görevli tedarik şirketi, dağıtım şirketinden hizmet alımı yapabiliyor. 


Bu kapsamdaki hizmet alımı, süre sınırlamasına tabi olmuyor. Bu kapsamda yapılan hizmet alımı karşılığında oluşan maliyetlerin ne şekilde karşılanacağına ilişkin hususlar Kurul kararı ile düzenleniyor.


Görevli tedarik şirketleri tarafından düzenlenen  elektrik faturasında, asgari olarak aşağıdaki bilgiler yer alır;


a) Tüketicinin adı-soyadı veya unvanı, adresi, tüketici ve/veya abone numarası, abone grubu,


b) Sayaç veya sayaçlara ait marka, tip ve seri numarası, çarpan, varsa akım ve/veya gerilim trafo oranları,


c) Tüketime esas ilk ve son endeksler ile okuma tarihleri,


ç) Tüketilen elektrik enerjisi miktarı,


d) Tüketimin fiyatlandırılmasına esas enerji ve kapasite bilgileri,


e) Elektrik enerjisi birim fiyatları ve tüketim bedeli ile ilgili mevzuat kapsamında faturalarda yer alması öngörülen diğer bedelleri,


f) Vergi, yasal kesinti ve borçlar,


g) Son ödeme tarihi, ödeme şekilleri ve merkezleri,


h) Değiştirilen sayaç var ise aynı döneme ait tüketim değerleri,


ı) Görevli tedarik şirketi ile dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin tüketici hizmetleri merkezlerinin telefon ve faks numaraları ile internet ve elektronik posta adresleri, arıza ve acil durumlarda aranabilecek dağıtım şirketinin telefon numarası,


i) Günlük enerji tüketim ortalaması,


j) Bir sonraki okuma dönemi,


k) Varsa geçmiş dönemlere ilişkin borç veya alacak,


l) Kesme-Bağlama bedeli,


m) Ödeme bildirimi tarihi itibariyle, tüketicinin son bir yıllık elektrik enerjisi tüketim miktarı,


n) Bulunması halinde otomatik ödeme talimatı bilgisi.


Faturada yer alan bilgilerin okunaklı olması zorunlu tutuluyor. Ödeme bildirimlerinde serbest tüketici hakkını elde eden tüketicileri belirli bir tedarikçiye yönlendirici herhangi bir bilgiye yer verilemiyor.


Faturalar, kredi kartı ile ödenebiliyor. Faturaların kredi kartı ile ödenmesine ilişkin usul ve esaslar Kurul kararı ile belirleniyor.


Görevli tedarik şirketleri veya hizmet alımı yapılan kişiler tarafından faturaların tahsilatı işlemi sebebiyle tüketicilerden herhangi bir ad altında bedel talep edilemiyor.

Elektrik tüketimi nasıl hesaplanır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com