17 / 05 / 2024

Dubleks dairenin bölünerek kiraya verilmesi yasal mı?

Dubleks dairenin bölünerek kiraya verilmesi yasal mı?

Konut tipi çeşitlerinden olan dubleks, iki katlı evler olarak karşımıza çıkıyor. Bazı dubleks sahipleri bu daireyi ikiye bölerek kullanmak isteyebiliyor. Peki dubleks dairenin bölünerek kiraya verilmesi yasal mı? diyorsanız işte yanıtı...


Dubleks dairenin bölünerek kiraya verilmesi yasal mı?

Dubleks daireler, iki katlı evlere deniyor. Çatı arası piyesli mesken olarak da ifade edilen dubleks daireler iki katı da aynı kişinin kullanımında bulunan konutlar oluyor.


Dubleks dairelerin birinci katı genellikle oturma odası, salon ve mutfak gibi ortak kullanım alanları olarak kullanılırken ikinci katlar ise daha çok yatak odalarına ayrılıyor. Katlar ise genellikle ev içindeki merpen merpenlerle birbirlerine bağlanıyor.


Bazı dubleks sahipleri bu daireyi ikiye bölerek kullanmak isteyebiliyor. Peki dubleks dairenin bölünerek kiraya verilmesi yasal mı? diyorsanız işte yanıtı...


Sahibi olunan dubleks yapıyı tapu üzerinde ayırmak istiyorsanız, her iki katında bir birinden bağımsız girişlerinin bulunması ilk şart olarak önümüze çıkıyor. Fiziksel olarak bir biri ile hiç bir bağlantısı kalmayacak şekilde gereken tadilatların yapılması ve ayrı girişlerden erişimi bulunan konutların ayrı tapulandırılabilmesi gerekiyor.


Ana şart fiziksel bağlantısını kaldırmak ve ayrı giriş tadilatları tamamlandı ise ilgili belediyeye başvurmak ve gereken izinleri talep edildiğine dair bir dilekçe vermek gerekiyor. Belediye tarafından izin verildikten sonra mimari proje çizilerek bu projeyi belediyeye onaylatılıyor ve iskan belgesi için başvuru yapılıyor.


Belediye tarafından görevlendirilen bilirkişi meskeni titiz bir incelemeye alıyor. Aranan tüm şartların onaylanması durumunda iskan belgesi onayı verilerek tapu ve kadastro müdürlüğü tarafından iki farklı tapu çıkartılabiliyor. 


Belediye tarafında herhangi bir eksik kalmadıysa bireysel olarak elektrik ve su idaresine başvuruda bulunuluyor ve izin belgeleri alındıktan sonra yeni abonelik açtırarak konutun kullanılmaya başlanıyor.

Cins tashihi işlemi 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler