İşyeri,konut gibi taşınmaz kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinde kira bedeli,kira bedelinin nasıl ödeneceği gibi hükümler yer alıyor.Peki dövizli kira artışı nasıl hesaplanır?İşte dövizli kira sözleşmelerinde kira artışı..
Dövizli kira sözleşmelerinde kira artışı!
Kira sözleşmesi ev sahibinin evi kiracıya bıraktığını,kiracının da ev sahibine bunun karşılığında bedel ödediğini gösteren resmi bir belge niteliği taşıyor.Söz konusu sözleşme Türk parasıyla kurulabildiği gibi,yabancı parayla da kurulabiliyor.
Kira sözleşmesinin süresi bitip yenilendiği zaman kiracıya zam yapılabiliyor.Fakat ev sahibi dilediği oranda zam yapamıyor.Kiracıya hangi oranda zam yapılacağına dair yasal esaslar Borçlar Kanununda yer alıyor. Kanun gereğince, ev sahipleri kiracısına dönemin ÜFE oranınından yüksek bir oranda zam yapamıyor.
Söz konusu ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor. Ayrıca yine TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre mesken kira zam hesaplamalarında ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması gerekiyor. Peki dövizli kira artışı nasıl hesaplanır?
Borçlar kanunundaki yeni düzenlemelere göre döviz cinsinden yapılan kiralama durumunda 5 yıl süresince kira artışı yapılamıyor.Kiralamada tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Kanundaki bu açıklama, 1 yıldan daha uzun süreli yapılmış kira sözleşmelerinde de geçerli oluyor.
Sözleşmedeki artış oranı, hakkaniyet ilkesi ve emsal kira bedelleri kriter alınıyor.Eski kiracıların kiralarının yeniden belirlenmesinde, emsal kira bedelleri üzerinden yüzde 15 indirime gidiliyor. Kiracıların ve kiraya verenlerin bunu maddeyi bilmesinde fayda görülüyor.
Kira artış oranı nasıl hesaplanır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com