17 / 05 / 2024

Depozitonun bankaya yatırılması zorunlu mu?

 Depozitonun bankaya yatırılması zorunlu mu?

Ev sahibi tarafından kiracıdan güvence olarak tahsil edilen depozito ücreti 3 kira bedelini geçemiyor.Daha çok elden verilmesi tercih edilen depozitonun bankaya yatırılması zorunlu mu?


Depozitonun bankaya yatırılması zorunlu mu?

Taşınmaz mal kiralamalarında kira bedelinin yanında yaşanması muhtemel zararlara karşılık olarak depozito bedeli de talep ediliyor.Ancak ev sahibi kiracıdan dilediği oranda depozito talep edemiyor.


Depozito,kiracının kullanımından ötürü oluşacak hasarlara veya ödenmeyen faturalar gibi borçlara karşılık kiraya vereni güvence altına alan bedel oluyor ve Türk Borçlar Kanunu’nda ne kadar olacağına ve nereye ödeneceğine ilişkin bilgilere yer veriliyor.


Depozito ile ilgili yapılan yeni düzenlemelere göre; depozito 3 aylık kirayı geçemiyor ve kiraya verene ödenmeyip kiracı adına bankaya yatırılıyor. Borçlar Kanunu, kiraya verenin aldığı depozito bedelinin yalnızca bankaya koyulmasını öngörmüyor. 


Aynı zamanda bu bedelin tarafların müştereken belirlenmesi gerektiğini, bir ortak hesapta tutulmasını ve taraflardan birinin değil ikisinin de müşterek karar ve imzasıyla çekim yapılabilecek nitelikte bir hesap olmasını da şart koşuyor.


Müşterek hesapta tutulan depozito hem kullanılmadığı dönemde faizle değer kazanmayı, hem de tarafların keyfiyete dayalı kullanımları ortadan kaldırmayı da hedefliyor.


Taşınmaz mal için güvence bedeli olarak temine edilen depozito bedeli tarafların imzası olsa bile keyfiyete dayalı belirlenemiyor. Depozito bedelinin 3 aylık kira bedelini aşmaması, bankalara yatırılması, vadeli hesaplarda vadenin kira sözleşmesinin süresi kadar olması gerekiyor.


Depozito ne zaman iade edilir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com