17 / 05 / 2024

Depozito damga vergisine tabi midir?

Depozito damga vergisine tabi midir?

Konut ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında, kiracıdan istenen masraflar arasında depozito bedeli de bulunuyor.Peki depozito damga vergisine tabi midir?


Depozito damga vergisine tabi midir?

Taşınmaz kiralamalarında mal sahibi kendisini güvenceye almak adına kiracısından belli miktarda depozito almaya hak sahibi oluyor. Ancak alınan depozito bedelinin kanun sınırlarında uyulması gerekiyor.


Kanunen kiracıdan alınacak güvence bedeli en fazla 3 aylık kira bedeli kadar oluyor. Buna göre örneğin bir meskenin aylık kira bedeli 900 TL ise en fazla 2.700 TL depozito istenebiliyor. Mal sahibinin bu bedelden yüksek kira depozitosu almaya hakkı bulunmuyor.


Ayrıca bu bedelin elden değil, banka aracılığı ile tahsil edilmesi gerekiyor. Bu durum kiracılık esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu kapsamında şu şekilde açıklanıyor;


"Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür".Peki depozito damga vergisine tabi midir?


Depozito kira bedeli olmadığı için damga vergisine tabi tutulmuyor. Buna karşın kira bedeli damga vergisine tabi tutuluyor.2015 yılında belirlenen damga vergisi oranlarına göre kira sözleşmeleri için binde 1,89 oranını vergi tahsil edilmesi gerekiyor.

Depozito ne zaman iade edilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com