19 / 05 / 2024

Değer artışı kazancı vergisini kimler öder?

Değer artışı kazancı vergisini kimler öder?

Değer artış kazancı vergisi, taşınmaz mal alım-satımı sırasında vergisel yükümlülükler arasında yer alıyor.Peki değer artış kazancı vergisini kimler öder?


Değer artışı kazancı vergisini kimler öder?

Gayrimenkullerin elden çıkarılması durumunda doğan vergisel yükümlülükler arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. 


Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, aşağıda belirtilen mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı vergisinin konusunu oluşturuyor.


*Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı, 

*Voli mahalleri ve dalyanlar, 

*Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, 

*Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtalarıdır.


Peki değer artış kazancı vergisini kimler öder? diyorsanız işte yanıtı..


Taşınmaz malının satışını ticari amaç gütmeden, iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde yapan taşınmaz sahipleri değer artış kazancı vergisi ödemekle mükellef oluyor.


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


Yapılan hesaplamalara göre istisnayı aşan gelirler için Mart ve Temmuz aylarında ödeme yapılması gerekiyor.Mart ayında birinci taksiti ödenen verginin ikinci taksit dönemi bir hafta sonra başlıyor. 

Değer artış kazancı istisnası 2015 hesaplama!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com