03 / 05 / 2024

DASK yaptırmak zorunlu mu?

DASK yaptırmak zorunlu mu?

Deprem sonrasında maddi ve manevi zarara uğramış yapıların güvencesi için DASK yapılıyor ve yıllık olarak düzenleniyor.Peki DASK yaptırmak zorunlu mu?DASK yapılmazsa ne olur?


DASK yaptırmak zorunlu mu?

DASK zorunlu deprem sigortası,  depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları karşılıyor.


DASK yani Doğal Afet Sigortalar Kurumu, Zorunlu Deprem Sigortası olarak da biliniyor.Söz konusu sigortanın yapılması devlet tarafından zorunlu tutuluyor. DASK yapılan bir gayrimenkulde alım satım kiralama işlemleri gerçekleşebilirken,DASK yaptırmayan gayrimenkullerde  alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamıyor. 


DASK yaptırmak için sigortalının adı, adresi, telefonu, varsa cep telefonuı,sigortalının vergi kimlik numarası ve T.C. kimlik numarası

sigortalanacak yerin açık adresi,trapu bilgileri,binanın inşa yılı (1975 ve öncesi, 1976 - 1996 arası, 1997 - 1999 arası, 2000 ve sonrası),binanın yapı tarzı (çelik / betonarme karkas, yığma kagir, diğer),binanın toplam kat sayısı,binanın hasar durumu (hasarsız, hafif hasarlı, orta hasarlı),meskenin  brüt yüzölçümü, meskenin  kullanım şekli (mesken, ticarethane, büro, diğer),zorunlu Deprem Sigortası tümüyle beyan esas alınarak düzenleniyor. Yanlış beyandan doğabilecek tüm sorumluluk sigorta yaptıran bireye ait oluyor.


Zorunlu deprem sigortasının süresi ise bir yıl olarak belirleniyor. Bu süre dolduğunda her yıl sözleşmenin yenilenmesi gerekiyor.


Zorunlu deprem sigortasının yapıldığı binalar:Çelik, betonarme karkas yapılar: çelik veya betonarme taşıyıcı karkas bulunan yapılar,Yığma kâgir yapılar: karkas olmayan ve taşıyıcı duvarları moloz taş, kesme taş, tuğla veya boşluklu, boşluksuz beton briket gibi malzemeden yapılan, döşeme, merpen ve tavanları beton veya betonarme olan yapılar, diğer yapılar: yukarıdaki gruplara girmeyen kerpiç, ahşap ve benzeri yerler oluyor.


DASK fiyatları 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com