16 / 05 / 2024

DASK primi yıllık mı?

 DASK primi yıllık mı?

Bir afet durumunda zararları karşılayabilmek için konutu Dask sigortası yaptırmak gerekiyor.DASK kapsamında ödenecek DASK sigorta primi peşin olarak ödeniyor.Peki DASK primi yıllık mı?


DASK primi yıllık mı?

Doğal Afet Sigortaları Kurumunun kısaltması olan DASK, meskenlere yönelik olarak oluşturulan bir sigorta ürünü oluyor. Bu sigorta, teminatı Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından sunulan ancak poliçe üretimi yetkili sigorta şirketleri ve acentelerince yapılan zorunlu bir sigorta olup, depremin meskenlerde neden olduğu maddi hasarlara karşı teminat sağlıyor.

Dask sigortalı binalarda temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, merpenler, merpen boşlukları, koridorlar, çatılar ve bacalarda meydana gelen zararlar da teminat altında sayılıyor. 

Zorunlu Deprem Sigortası`nın Genel Şartlar A-2 Sigorta Kapsamı Dışında Kalan Binalar maddesi gereği; tamamı ticari veya sınai amaçla kullanılan binalar, Zorunlu Deprem Sigortası kapsamı dışında oluyor. Ancak, mesken olarak inşa edilmiş binaların  içinde yer alan ve ticarethane, dükkan, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler için Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılması gerekiyor.

Ödenecek prim ise tespit edilen sigorta bedeline, deprem bölgesine ve yapı tarzına göre aşağıdaki tarife uygulanmak suretiyle bulunan tutara  ilave edilerek hesaplanıyor.

Ancak ödenecek primin asgari tutarı, deprem bölgesine ve yapı tarzına göre herhangi bir ayrım yapılmıyor.

Sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi sona ermeden yenilenmesi gerekiyor.DASK priminin  poliçe imzalanırken yılda bir kere peşin olarak ödenmesi gerekiyor.


DASK hesaplama 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com