05 / 05 / 2024

DASK ücretleri ne kadar?

 DASK ücretleri ne kadar?

DASK, olası bir depremden sonra taşınmazları güvence altına almayı amaçlıyor.DASK sigortası yıllık olarak düzenleniyor. Peki DASK ücretleri ne kadar?İşte DASK ücretleri 2015..


DASK ücretleri ne kadar?

DASK yani zorunlu deprem sigortası, binalar için yapılması zorunlu olan sigorta olarak karşımıza çıkıyor.DASK sigortasını yaptırmayanlar gayrimenkullerinin satış ve kiralama gibi işlemlerini yaptıramıyor.


Senelik olarak düzenlenen deprem sigortası için gerekli evrakların temin edilmesi ve sigorta priminin ödenmesi gerekiyor.


Deprem sigortası için ödenmesi gereken sigorta primleri, yüksek riskli bölgelerde daha çok, düşük riskli bölgelerde daha az olacak şekilde belirleniyor. Buna göre; 5 risk bölgesi ve 3 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 15 ayrı tarife fiyatı bulunuyor. 


Deprem risk bölgeleri ayrımında, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türkiye deprem bölgeleri haritası" esas alınıyor.


DASK kapsamında bulunan taşınmazlar için DASK, depremden sonra meydana gelen maddi zararların teminatı için isteniyor. Konuta veya işyerine DASK poliçesi yaptırmak için, bu sigortayı düzenleyen en yakın sigorta acentesine veya banka şubesine gerekli belgelerle gitmek yeterli oluyor.Peki DASK ücretleri ne kadar?


Deprem sigortası hesaplamasında kullanılan ve yapı tarzına göre tespit edilen metrekare birim maliyetleri ise, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren aşağıda yer aldığı gibidir. Ancak 2015 yılı için fiyatlar yeniden belirlenecek. 


-Çelik / Betonarme Karkas Yapılar: 700 TL 

-Yığma Kagir Yapılar: 500 TL 

-Diğer Yapılar: 260 TL 


DASK yapı tarzına göre bölge bazında fiyatlar:

Çelik, betonarme ve karkas yapılar: I. Bölge 2.20; II. Bölge 1.55; III. Bölge 0.83; IV. Bölge 0.55; V. Bölge 0.44


Yığma kagir yapılar: I. Bölge 3.85; II. Bölge 2.75; III. Bölge 1.43; IV. Bölge 0.60; V. Bölge 0.50


Diğer yapılar: I. Bölge 5.50; II. Bölge 3.53; III. Bölge 1.76; IV. Bölge 0.78; V. Bölge 0.58

DASK sigortası zorunlu mu?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com