16 / 05 / 2024

DASK kiracıya mı ait?

 DASK kiracıya mı ait?

Afet Sigortaları Yasası'nın ardından Dask sigortası zorunlu hale getirilen DASK, depremin yol açtığı zararın karşılanmasını sağlıyor.Peki DASK sigortasını kim yaptırır? DASK kiracıya mı ait? diyorsanız işte yanıtı..


DASK kiracıya mı ait?

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun kısa adı olan DASK, depremin olası zararlarından korumak için yaptırılıyor.


Deprem, deprem sonrası yangın, deprem sonrası tsunami, deprem sonrası yer kayması gibi doğal felaketler sonucu konutta oluşan maddi hasarları DASK sigorta ediyor. Bina tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa da teminat altında oluyor.


DASK sigortası,18 Ağustos'ta yürürlüğe giren Afet Sigortaları Yasası'nın ardından zorunlu hale getirildi.DASK sigortasının yaptırılmış ve priminin ödenmiş olduğu belgelenmedikçe bu sigortaya tabi meskenlerle ilgili tapu tescil işlemleri,  su ve doğalgaz abonelik işlemleri dahil hiçbir işlem yapılamıyor. 


Ayrıca, DASK'ı olmayan binalar için alım-satım, kiralama gibi işlemler de yapılamıyor. DASK süresinin sona ermesi halinde ise bu sigortanın tekrar yenilenmesi gerekiyor. DASK 1 senelik süre için geçerli sayılıyor.


Peki DASK sigortasını kim yaptırır? DASK kiracıya mı ait? diyorsanız işte yanıtı..


DASK yani Zorunlu Deprem Sigortası, kiracı tarafından kendi adına yaptırılamıyor. Kiracı Zorunlu Deprem Sigortasını "Sigorta Ettiren" sıfatıyla, sadece ev sahibi adına yaptırabiliyor. Ancak her durumda tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödenmesi gerekiyor.

DASK hangi evlere yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com