10 / 05 / 2024

Damga vergisinde istisnalar!

Damga vergisinde istisnalar!

Damga vergisinde vergiyi ortaya çıkaran olay, ilgili Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların düzenlenmesi oluyor. Peki damga vergisinde istisnalar nelerdir?


Damga vergisinde istisnalar!

Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olarak ifade ediliyor.


Damga vergisi özellikleri;

- İbraz edilebilir olması gerekiyor.

- İmzalanabilir yada imza yerine geçen ibareler oluyor.

- Hüküm içermesi gerekiyor.


Vergiye tabi kağıtların Damga Vergisinin ödenmemesinden veya noksan ödenmesinden dolayı alınması lazımgelen vergi ve cezadan, mükelleflere rücu hakkı olmak üzere, kağıtları ibraz edenler sorumlu oluyor.Peki damga vergisinde istisnalar nelerdir?  diyorsanız işte yanıtı...


Damga Vergisi Kanununa ekli  (2) sayılı tabloda yazılı kağıtlar DAMGA Vergisinden müstesnadır (DVK m. 9). Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "IV Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün 7 inci fıkrası gereği, tapu sicil memuru huzurunda resmi şekilde düzenlenen gayrimenkullerin ve ayni hakların ferağ ve intikal zabıtları Damga Vergisinden müstesna oluyor.


Damga vergisini doğuran olayın gerçekleşebilmesi için; 

a) Bir kağıdın varlığı, 

b) Kağıdın yazılıp imzalanarak veya imza yerine geçen işaret konularak düzenlenmiş olması, 

c) Düzenlenen kağıdın hukuki sonuç doğuracak şekilde ilgili yerlere ibraz edilmesi koşullarının birlikte gerçekleşmesi gerekiyor.


Sözleşmenin bir nüshadan fazla düzenlenmiş olması durumunda her bir nüsha için ayrı ayrı aynı miktar ve nispette Damga Vergisi ödeniyor. 

Damga vergisi tutarları 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com