20 / 05 / 2024

ÇED raporunu kimler almak zorunda?

ÇED raporunu kimler almak zorunda?

ÇED raporu sürecinde olan bir firmanın herhangi bir faaliyete başlamaması gerekiyor. Aksi takdirde cezai durumla karşı karşıya kalınabiliyor.Peki ÇED raporunu kimler almak zorunda?


ÇED raporunu kimler almak zorunda?

Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) Yönetmeliğin EK-I listesinde yer alan veya Bakanlıkça(Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gereklidir" kararı verilen bir proje için belirlenen özel formata göre hazırlanacak olan bir rapora ÇED raporu adı veriliyor. 


ÇED Olumlu Kararı veya ÇED Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez; proje için yatırıma başlamıyor ve ihale edilemiyor. 


ÇED Yönetmeliği kapsamı dışında olduğu düşünülen faaliyetler için Bakanlık veya illerde İl Çevre ve Orman Müdürlükleri'ne bir dilekçe ekinde ayrıntılı plan, proje (giren hammadde, yapılan işlem, çıkan ürün, kullanılacak kimyasal maddelerin özellikleri vs)eski ve yeni kapasite raporları ve iş akım şemasını içeren bir dosya da sunulması gerekiyor.  Gerekli değerlendirmelerin ise ilgili makamlar tarafından yapılması gerekiyor.Peki ÇED raporunu kimler almak zorunda? diyorsanız işte yanıtı..


ÇED raporu alması gereken tesisler şu şekilde sıralanıyor;


1. Rafineriler,

2. Termik güç santralleri,

3. Nükleer yakıt tesisleri,

4. Metal endüstri tesisleri,

5. Tank hacminin 100 m3 ve üzeri olduğu, elektrolitik veya kimyasal bir proses kullanılarak metal veya plastik maddelerin yüzeylerinin metalle kaplandığı tesisler veya yüzey temizleme işleminin yapıldığı tesisler,

6. Asbest çıkartılması ve asbest içeren ürünleri işleme veya dönüştürme tesisleri,

7. Fonksiyonel olarak birbirine bağlı çeşitli birimleri kullanarak endüstriyel ölçekte üretim yapan kimya tesisleri,

8. Patlayıcı ve parlayıcı maddelerin üretildiği tesisler,

9. Şehirlerarası yollar ve havaalanları,

10. Su yolları, limanlar ve tersanelerin ÇED raporu alması gerekiyor. ÇED raporu çıkana kadar firmanın beklemesi gerekiyor. Beklenmediği takdirde cezai yaptırımlar söz konusu olabiliyor.

ÇED raporları nasıl hazırlanır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri