05 / 05 / 2024

Baba ölünce miras paylaşımı nasıl olur?

 Baba ölünce miras paylaşımı nasıl olur?

Medeni Kanun hükümlerine bir kişi vefat ettiğinde mal paylaşımı yasal mirasçılara göre yapılıyor.Peki baba ölünce miras paylaşımı nasıl olur?İşte babanın ölmesi durumunda miras paylaşımı..


Baba ölünce miras paylaşımı nasıl olur?

Miras, birinin vefatı halinde yasal mirasçılarına kalan taşınır ve taşınmaz maddi varlıkların kalmasını ifade ediyor. Medeni Kanun gereğince miras, vefat eden kimsenin yasal mirasçılarına kalıyor.


Miras hukukuna göre yasal mirasçılar eş çocuklar, alt soy ve onların alt soyları, anne baba alt soyları, büyükanne büyükbabalar alt soyları, soy bağı kurulmuş evlilik dışı çocuklar, evlatlık ve alt soy olan kişiler oluyor. Ancak hiç miras bırakılmaz ise ölen kişinin mirası devlete kalıyor. 


Mirasbırakan kişinin altsoyu bulunmuyor ise mirasçı anne baba oluyor. Mirasbırakandan önce ölmüş olan büyük ana ve büyük babaların yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alıyor.Ana veya baba tarafından olan büyük ana ve büyük babalardan biri altsoyu bulunmaksızın mirasbırakandan önce ölmüşse, ona düşen pay aynı taraftaki mirasçılara kalıyor.


Ana veya baba tarafından olan büyük ana ve büyük babaların ikisi de altsoyları bulunmaksızın mirasbırakandan önce ölmüşlerse, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalıyor.


Sağ kalan eş varsa, büyük ana ve büyük babalardan birinin mirasbırakandan önce ölmüş olması hâlinde, payı kendi çocuğuna; çocuğu yoksa o taraftaki büyük ana ve büyük babaya; bir taraftaki büyük ana ve büyük babanın her ikisinin de ölmüş olmaları hâlinde onların payları diğer tarafa geçiyor.


Eş ölünce önce mallar ikiye bölünüyor, yarısını eş alıyor.Bu ilk bölüşümdeki pay eşin evlilikten doğan hakkı oluyor. Miras hakkı olmuyor. O ayrıca kalandan da veriliyor. Eş malın 1/4'ü alıyor, kalanı çocuklar arasında eşit paylaştırılıyor malın tamamı önce ikiye bölünmnüyor daha sonra boşanmadaki gibi paylaştırılıyor. Daha sonra bu kalan mirastan eş tekrar pay alıyor.



Yasal mirasçıların saklı payları!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com