23 / 11 / 2024

Apartman bahçesinde köpek beslemek yasak mı?

Apartman bahçesinde köpek beslemek yasak mı?

Köpek ve kedi gibi hayvanlar insanlar tarafından apartmanlarının bahçelerinde beslenmek isteyebiliyor. Peki apartman bahçesinde köpek beslemek yasak mı? Apartman ortak bahçesinde köpek beslenir mi? diyorsanız işte yanıtı...


Apartman bahçesinde köpek beslemek yasak mı?

Evcil hayvanlar; İnsan tarafından kültüre alınmış ve eğitilmiş hayvanlar olarak karşımıza çıkıyor. Kedi ve köpekler de evcil hayvanlar arasında bulunuyor.


Apartmanda kat malikleri arasında tartışmalara konu olan esaslar arasında kedi köpek beslenmesinin yasak olup olmadığı yer alıyor. Peki apartman bahçesinde köpek beslemek yasak mı? Apartman ortak bahçesinde köpek beslenir mi? diyorsanız işte yanıtı...

 

Apartman yönetim planında, kedi ve köpek gibi hayvanların beslenmesi yasaklanabiliyor. Bu maddeyle karşılaşan hayvanseverler apartman yönetimine bir yazı yazarak, beslemeye devam etmek için izin isteyebiliyor.


Örnek yazı:


Apartman Yönetim Kurulu Başkanlığına,


Apartmanımız bahçesinde serbest biçimde yaşayan sahipsiz kedilere yasal hakkımız olarak mama-su verip onları doyurmaya çalışırken, yönetim planında ortak alanlarda hayvan beslenemez maddesi dayanak olarak gösterilerek engellemelere maruz kalıyoruz.


Bu bağlamda aşağıdaki hususları bilgilerinize gereği için sunuyoruz:


1. Yönetim planındaki “ORTAK ALANLARDA HAYVAN BESLENEMEZ” maddesindeki BESLEME sözü, evlerdeki sürekli bakılan sahipli hayvanı kapsıyor. Kişiler kendi hayvanlarına yani kedisini, köpeğini, kuşunu, tavuğunu vs vs ortak alana koyup orada bakamazlar, yasak demek istiyor. İnsanlar çoğu kez, “evimizde köpek besliyoruz, kedi besliyoruz” derler, “çiftliğimizde koyun-keçi besliyoruz” derler, bunu sahip olmayı anlatmak için kullanırlar.


2. Dolayısı ile apt-site ortak alanı olan bahçelerine kendi doğaları gereği gelen kedi ve köpeklere MAMA-SU vermek, yönetim planında kast edilen BESLEMEYİ değil, bu sahipsiz hayvanları DOYURMAYI kapsıyor. Yasada da sahipsiz hayvanların beslenmesi, onların doyurulmasını ifade ediyor. DOYURMA yönetim planındaki BESLEME kapsamı dışındadır ve bir yasak konamaz.


3. Kediler, köpekler, kuşlar ve diğer tüm hayvanlar için, fiziki engel olmayan (yüksek duvarlar vs) her yere girmeleri onların doğası gereği haklarıdır. Onlara “buraya giremezsiniz” gibi bir yasak konamaz, hayvanlara BURASI ÖZEL MÜLKİYET SEN BURAYA GİREMEZSİN denemez.


4. Site ve apartman bahçelerinde bulunan özellikle KEDİLER için de orası doğal yaşam alanlarıdır. O doğal yaşam alanlarında da da hayatları kanunlar tarafından güvenceye alınmıştır. Yasa, hayvanlara yaşam güvencesi verirken, özel mülkiyet genel mülkiyet diye ayırmamıştır. Çünkü hayvanlar için girebildikleri gidebildikleri her yer onların yaşam alanıdır. Kanun ise, gönüllülere sahipsiz hayvanları besleme yani DOYURMA hakkı vermiştir. Dolayısı ile site-apt-üniversite-özel kuruluş-resmi kuruluş vs bahçelerindeki hayvanları beslemek YANI DOYURMAK yasal haktır.


Hem yasal hem insani ve hem de Türkiye’nin imza attığı Hayvanların Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşmeler bağlamında, bahçede mama-su vererek doyurduğumuz kediler konusunda engelleme yapılmamasını önemle rica ediyoruz.


Daha önce bu hayvanlar için koyduğumuz mama ve su kapları atılmıştı. Tekrarı halinde, o mama kapları şahsıma ait olduğu için, atılması halinde mala zarar verilmesi bağlamında karakola TCK uyarınca şikayette bulunacağım da bilinmelidir.

Konunun yönetiminizce dikkate alınacağını umut ediyor saygılarımı sunuyorum.


TC KİMLİK.. İSİM… ADRES.. TELEFON.. iMZA..

Apartman otopark alanı paylaşımı nasıl olmalı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com