15 / 05 / 2024

Apartman otopark alanı paylaşımı nasıl olmalı?

Apartman otopark alanı paylaşımı nasıl olmalı?

Apartman ve konut sitelerinde gayrimenkule ait olan otoparkın kullanımı esnasında malikler arasında anlaşmazlık yaşanabiliyor. Peki apartman otopark alanı paylaşımı nasıl olmalı? diyorsanız işte yanıtı...


Apartman otopark alanı paylaşımı nasıl olmalı?

Kat mülkiyeti kurulan apartman ve konut sitelerinde taşınmaz mala ait olan otoparkın kullanımı esnasında malikler arasında anlaşmazlık yaşanabiliyor.


Kat mülkiyeti otopark kullanımı ile ilgili esaslar, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor.  Peki apartman otopark alanı paylaşımı nasıl olmalı? diyorsanız işte yanıtı...


Apartman otoparkı Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre ortak alan olarak kabul ediliyor. Otopark kullanımı kat maliklerinin arsa payları oranında belirleniyor. Eğer 10 daireli bir apartmanda 10 tane araç bulunuyorsa bir problem oluşturmuyor. Ancak 10 daireleri bir apartmanda 12- 13 otoparkınız varsa burada arsa payına göre bir paylaşım yapılması gerekiyor. 


Yani apartman otoparkı bağımsız bölüm sayısıyla ters orantılı ise bir takım formüller gerekiyor. Bu kanunda belirtilen bir formül olmuyor. Genel kurulda kat maliklerinin aldıkları kararlar ile belirleniyor. Diyelim ki 10 daireleri bir apartmanda 7 tane otopark yeri var ve 3 araç dışarıda kalıyor. Genel Kurulda bu konuyla ilgili karar alınabiliyor.


Dışarıda kalacak olan araçlar için kura çekilebiliyor, bir dönem bir kısım araç sahibi kullanırken, bir dönem diğer araç sahibi otoparkı kullanabiliyor. Bu kararlar kat maliklerine bağlı oluyor. 


Bir başka yöntem ise şu şekilde: 10 tane araç olduğunu ancak 7 araçlık otopark olduğunu düşünelim. Apartman otoparkında alınacak kararla dışarıda kalacak araçların başka bir otoparkla ücret karşılığı anlaşması söz konusu olabiliyor. Bunun içinde yönetim planına bir madde eklenmesi ve kat maliklerinin bunu onaylaması ve bütçeden otoparka para ayrılması gerekiyor. 

Komşum aşırı gürültü yapıyor nereye şikayet edebilirim?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com