14 / 05 / 2024

2015 yılı Haziran ayı kira artış oranı!

2015 yılı Haziran ayı kira artış oranı!

Borçlar Kanunu gereğince yıllık olarak düzenlenen kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kiraya artış yapılabiliyor.Peki haziran ayında kiralar ne kadar artacak? İşte 2015 yılı Haziran ayı kira artış oranı..


2015 yılı Haziran ayı kira artış oranı!

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasındaki hak ve sorumluluklar, Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanunen yıllık olarak düzenlenen kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kiraya zam yapılabiliyor. 


Ancak bu zam mal sahibinin istediği oranda yapılmıyor, kanunda belirtilen oranlarda oluyor. Kanunen;  Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında ÜFE artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Ancak bu uygulama,sadece mesken kiralamalarında geçerli oluyor. İşyerinde 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor. Bu döneme kadar taraflar arasında anlaşılan oranda kira artışı yapılıyor.


Mesken kiralamalarında kullanılan enflasyon oranları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay açıklanıyor. 2015 Haziran ayında uygulanacak kira artış oranları da 3 Haziran 2015 tarihinde açıklandı:


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.


Buna göre Haziran ayı kira artış oranı %6,52 olup; kira bedeline en fazla bu oranda artış yapılacak.

Kira artışı nasıl hesaplanır 2015?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com