29 / 04 / 2024

2015 yılı emlak vergisi oranları!

2015 yılı emlak vergisi oranları!

Emlak vergisi,Türkiye sınırları içinde mesken,işyeri,arsa ve arazi gibi taşınmaz mallara sahip olan kişiler tarafından ödeniyor.Peki emlak vergisi ne kadar 2015?İşte 2015 yılı emlak vergisi oranları..


2015 yılı emlak vergisi oranları!

Mesken,işyeri,arsa ve arazi gibi taşınmaz sahiplerinin ödemek ile mükellef olduğu vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor. Emlak vergisi taşınmazların bağlı olduğu belediyeye senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor.

Verginin mükellefi, taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler oluyor. Vergi için ödenecek bedel taşınmaz malların türüne göre farklı şekilde hesaplanıyor.Peki emlak vergisi ne kadar 2015?

Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor.2015 yılı emlak vergisi oranları şu şekilde:

*Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 

*Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

*Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

Vergi taşınmazların bağlı olduğu belediyeye ödeniyor.Vergisi ödenecek, taşınmaz malın bir başka şehirde yer alması halinde ise ödeme;PTT Havalesi ,Belediyelerin Banka Hesap Numaraları ile (Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla) ve e belediye sistemi ile de yapılabiliyor.

Emlak vergisi hangi bankalardan ödenir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com