19 / 05 / 2024

2015 kira gelir vergisi ne zaman ödenecek?

2015 kira gelir vergisi ne zaman ödenecek?

2014 yılında sahip oldukları mal ve hakları kiraya verenler, 2015 yılında kira gelir vergisi ödemekle yükümlü oluyor.Peki 2015 kira gelir vergisi ne zaman ödenecek?İşte kira gelir vergisi ödeme zamanı 2015..


2015 kira gelir vergisi ne zaman ödenecek?

Taşınmazlarını kiraya veren mal sahipleri, Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi mükellefi oluyor. Vergilendirme yapılırken bazı koşullar göz önünde bulunduruluyor.

Kira gelir vergisi mükellefleri, vergileri için öncelikle beyanname veriyor. Beyannamelerin 25 Mart'a kadar verilmiş olması gerekiyor.Buna göre beyanname için son 2 gün bulunuyor.

Kira gelir vergisi için her sene istisna sınırı belirleniyor. Bu istisna mesken ve işyerlerinde farklı tutarlarda tespit ediliyor.

Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2014 yılı için istisna tutarı 3.300 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmuyor.

Aynı zamanda işyerinde ise 27.000 TL'nin altında gelir elde eden kimselerin beyanname vermeleri gerekmiyor.İstisna bedelinden yüksek gelir elde eden kimseler, vergi ödemelerini yapmaları gerekiyor.

Gelir Vergisi;Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için),anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak,anlaşmalı bankalardan ve tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor.Peki 2015 kira gelir vergisi ne zaman ödenecek?

2 eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisinde 1. taksit ödemeleri Mart ayında yapılırken,ikinci taksit ödemeleri Temmuz ayında yapılıyor.Buna göre  birinci taksit ödemeleri için son 8 gün bulunuyor.

Kira gelir vergisini internetten nasıl öderim?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com