Yeni Kiracılar Kanununa göre kira depozitosu, vadeli hesaba yatırılan ve faizi kiracının olan güvence parası olarak karşımıza çıkıyor.Peki 2015 kira depozitosu ne kadar?İşte kira depozito bedeli 2015..
2015 kira depozitosu ne kadar?
Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme kira sözleşmesi olarak adlandırılıyor.Kira kontratı olarakta adlandırılan kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor.
Taşınmaz kiralamalarında mal sahibi kendisini güvenceye almak adına kiracısından belli miktarda depozito almaya hak sahibi oluyor.Fakat alınan depozito bedelinin kanun sınırlarında kalması ve usulüne uygun muhafaza edilmesi gerekiyor.
Kiracı ilk kira ile birlikte depozito bedelini de vermek ile yükümlü oluyor.Peki 2015 kira depozitosu ne kadar?
Kanunen kiracıdan alınacak güvence bedeli en fazla 3 aylık kira bedeli kadar oluyor.Örneğin, meskenin aylık kira bedelinin 1000 TL olduğunu düşünelim. Mal sahibi en fazla 3000 TL'lik bir depozito bedeli talep edebiliyor.
Söz konusu güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.
Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.
Kira depozitosu geri alınır mı?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com