29 / 04 / 2024

Doğal sit alanlarını bilimsel kriterlere göre yeniden değerlendirilecek!

Doğal sit alanlarını bilimsel kriterlere göre yeniden değerlendirilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, doğal sit alanlarını bilimsel kriterlere göre yeniden değerlendirilecek


     Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan Korunan Alanlarının Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik, 19 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

     Yönetmelikle, mevcut doğal sit alanlarının tamamı bilimsel kriterlere göre yeniden ele alınarak, varsa tüm mağduriyetler çözüme kavuşturulacak, bundan sonraki yeni tespit çalışmaları da bu yönde yapılacak. 

     Korunan alanın güncel durumu tespit edilmeden, o alanın ''korunan alan'' statüsü yeniden değerlendirilemeyecek. Bu alanların güncel durumu ise biyolojik çeşitliliği, hidrolojisi, hidrojeolojisi başta olmak üzere ekolojik temelli bilimsel araştırma yapılarak belirlenecek. 

     Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca oluşturulacak araştırma ekibinde, alanın özelliklerine göre en az 5 kişilik orman mühendisi, ziraat, su ürünleri, jeoloji, çevre ve harita kadastro mühendisleri, biyolog, şehir plancısı, peyzaj mimarı ve ilgili meslek gruplarından uzmanlar yer alacak. 

     

     -Sit alanlarının tescili üç kategoride yapılacak- 

     

     Yönetmelikle, artık sit alanları belirlenirken ''kesin korunacak hassas alanlar'', ''nitelikli doğal koruma alanları'' ve ''sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları'' olmak üzere üç kategoride tescil yapılacak. 

     Kesin korunacak hassas alanlar, Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilecek ve bu alanlara yapı yasağı getirilecek. 

     Nitelikli doğal koruma alanları, koruma amaçlarına uygun olarak, yörede yaşayanların alanın mevcut kaynaklarını kullanmasını sağlayarak, doğal hayata dayalı geleneksel yaşam şekillerinin korunacağı yerler olacak. 

     Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları ise kesin korunacak hassas alanlar veya nitelikli doğal koruma alanlarını etkileyen, bu koruma bölgeleriyle bütünlük gösteren, korumaya katkı sağlayacak, doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetler, turizm ve yerleşimlere izin verilen alanlar olacak. 

     AA